Interjú a fán

2021, február 9 - 15:47
Látványos bemutatót tartott a Katasztrófavédelem égisze alatt működő HUNOR mentőcsapat tagja a Debreceni Egyetemhez tartozó FM90 Campus Rádió melletti parkolóban. Kiderült, hogyan lehet mindössze néhány kötél segítségével a magasból menteni.

Fegyverneki Máté, a Püspökladányi Hivatásos Tűzoltóság tűzoltója, a speciális katasztrófahelyzetekben bevethető, 2012-ben alakult, csaknem 170 fős HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos mentőszervezet alpintechnikai csapatának tagja volt az FM90 Campus Rádió kedd reggeli műsorának egyik vendége.

A főtörzsőrmester a stúdióban egyebek mellett arról beszélt, hogy a rájuk háruló különleges feladatok minél hatékonyabb teljesítése érdekében többek között a Balaton mellett, a Kőröshegyi völgyhídnál, több mint 80 méteres magasságban is gyakorlatoztak már. Utoljára a nagy szerbiai árvíznél segítettek bajba jutottakon.Ezt követően a tűzoltó az egyetemi rádió melletti parkolóban a gyakorlatban is megmutatta, mire képes. Mindössze néhány kötéllel és karabinerrel rendkívül gyorsan és ügyesen felmászott egy nagy platánfa csaknem 15 méter magasban található ágáig, majd a Campus Reggel szerkesztőjének, műsorvezetőjének, Kopányi Balázsnak is igyekezett ezt a módszert megtanítani.

Az elképzelt feladat, vagyis a magasban fennakadt idős ember kimentése ugyan a tériszonyos riporternek nem sikerült, de emiatt senki nem bánkódott. Kiderült, hogy speciális kiképzés és rengeteg gyakorlás nélkül ez bizony nem megy mindenkinek. 

 

A Fegyverneki Mátéval készített stúdióbeszélgetés már most visszanézhető az FM90 Campus Rádió Facebook-oldalán, a famászást bemutató videó, pedig hamarosan felkerül a rádió közösségi oldalára.
 

Sajtóiroda - OCs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.