Újra megszólal a világhírű zongora

2020, február 4 - 08:48
Egy egész évadnyi élményt sűrít a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara a Steinway Zongoraesték koncertsorozatba. Február elejétől összesen hat alkalommal szólaltatják meg kiváló művészek a világ egyik leghíresebb zongoráját.

A tavalyi évadban rendezték meg először a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a Steinway koncertsorozatot. A zongoraesték folytatódnak, a karon elhelyezett világhírű Steinway zongoráját a most is elismert és tapasztalt művészek szólaltatják meg, bemutatva ezzel a hangszer különleges adottságait. Február 6. és április 16. között összesen hat zongoraművész lép fel a Zeneművészeti Karon, egy évadnyi zenei élményt sűrítenek a féléves programba a szervezők.
 
Az eseménysorozatról tartott hétfői tájékoztatón Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja hangsúlyozta: kiemelt jelentőségű a zongoraképzés a karon, a hallgatóknak óriási élményt és példamutatást jelent, hogy a program keretében a legmagasabb szinten jegyzett művészek adnak koncertet.

-  A tanárképzés mellett nagy jelentősége van a művész mesterképzésünknek, az elmúlt esztendőben a végzősök között többen is voltak olyanok, akik kiemelkedő zárókoncert mutattak be. A képzés szempontjából is nagyon fontos, hogy a hangversenysorozat lehetővé teszi azt, hogy ne csak Budapesten vagy Európa nyugati részében lehessen megcsodálni ezeknek a zongoraművészeknek a játékát. Ez egy igazi zenei ünnep – tette hozzá a dékán.
 
Váradi Judit, művészeti menedzser elmondta: a kar nagyon büszke arra, hogy a Liszt terembe került a Steinway zongora, a fellépők mindig nagy örömmel fogadják a ZK megkeresését, mert így játszhatnak a kivételes hangszeren.

- Van egy csúcskategóriás zongoránk, ami önmagában egy néma csoda. Ahhoz, hogy megszólaljon, szakavatott művészek kellenek.  A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának a Steinway már a nyolcadik bérletsorozata, ami egyebek mellett alkalmat ad arra is, hogy megmutatkozhasson, milyen esélyegyenlőségi szerepe van a zenének. A koncerteknek több kapcsolódási pontjuk van az Universitas és a Konzervatóriumi Esték hangversenysorozatokkal, de vannak olyan előadások, amik kizárólag a Steinway bérlettel nézhetőek meg – közölte a művészeti menedzser.

Az első koncert február 6-án lesz, Érdi Tamás, vak zongoraművész nyitja a sorozatot. Koncertje előtt a róla szóló könyvet is bemutatja és dedikálja a művész. Február 13-án Balog József, többszörösen díjnyertes zongoraművész lép fel, az ő neve Debrecenben is ismerősen cseng, hiszen már több alkalommal játszott a Liszt teremben. Hargitai Imre, a Zeneművészeti Kar egykori tanára március 12-én ad koncertet, a művész jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. Március 19-én Tóth Péter, az ifjú tehetségek egyik kiválósága, az USA-ból utazik el Debrecenbe, hogy a helyi közönségnek játszhasson.

A másik, külföldről érkező művész, Farkas Gábor Japánból jön a Zeneművészeti Karra, március 22-én lép fel a Liszt teremben. Ő a Steinway Artist megtisztelő címet viseli, a magyar művész a világhírű zongora egyik nagykövete, világszerte népszerűsíti a hangszert. Farkas Gábor a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorát hozza el Debrecenbe, amit így a fővárosi premier előtt hallhat majd a debreceni közönség. A koncertsorozatot április 16-án Fejérvári Zoltán zárja majd.

Sajtóiroda - BZ


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.